tips paniekaanvallen

#5 Tips bij paniekaanvallen

Paniekaanvallen kunnen angstaanjagend en verlammend zijn. Ik weet er alles van, want ik heb zelf jarenlang met paniekaanvallen geworsteld. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om met paniekaanvallen om te gaan en ze te overwinnen. In dit blog bericht wil ik mijn persoonlijke tips met je delen, in de hoop dat het jou ook kan helpen om je paniekaanvallen te overwinnen.  

Inhoudsopgave

Tip 1: Leer het te begrijpen

Leer begrijpen wat een paniekaanval is. Voordat je paniekaanvallen kunt aanpakken, is het belangrijk om te begrijpen wat ze precies zijn. Paniekaanvallen zijn intense episodes van angst en paniek die vaak gepaard gaan met fysieke symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid en duizeligheid. Ze kunnen optreden zonder aanwijsbare reden en kunnen zeer beangstigend zijn. Door te begrijpen wat er gebeurt tijdens een paniekaanval, kun je al een eerste stap zetten in de richting van herstel.

Tip 2: Ontspannen

De tweede tip om te leren omgaan met paniekaanvallen is om je lichaam en geest te leren ontspannen. Een belangrijk onderdeel van het omgaan met paniekaanvallen is het leren ontspannen van zowel je lichaam als je geest. Er zijn verschillende technieken die je kunt proberen, zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie en progressieve spierontspanning. Het regelmatig beoefenen van deze ontspanningstechnieken kan je helpen om beter om te gaan met angst en stress, waardoor de kans op paniekaanvallen afneemt.

Paniekaanvallen zijn verleden tijd met:

Tip 3: Identificeren

Tip 3 om te leren omgaan met paniekaanvallen is om je triggers te identificeren. Het is belangrijk om te achterhalen welke situaties of gedachten jouw paniekaanvallen kunnen triggeren. Houd een dagboek bij en schrijf op wanneer en waar de paniekaanvallen plaatsvinden. Probeer patronen te herkennen en identificeer mogelijke triggers, zoals bepaalde plaatsen, sociale situaties of stressvolle gedachten. Door je bewust te zijn van deze triggers kun je ze beter vermijden of leren om ermee om te gaan.

Tip 4: Gedachten

Werk aan je gedachten. Paniekaanvallen worden vaak gevoed door negatieve gedachten en catastroferende overtuigingen. Probeer bewust te worden van je gedachten tijdens een paniekaanval en daag ze uit. Vraag jezelf af of je gedachten realistisch zijn en probeer ze om te buigen naar positieve en helpende gedachten. Dit kan moeilijk zijn in het begin, maar oefening baart kunst.

Tip 5: Zoek professionele hulp

Het is belangrijk om te erkennen dat paniekaanvallen een serieuze aandoening zijn en dat het zoeken van professionele hulp een belangrijke stap is in het overwinnen ervan. Een getrainde professional, zoals een psycholoog, therapeut of counselor, kan je de nodige begeleiding en ondersteuning bieden tijdens je proces van herstel.

Professionele hulp kan bestaan uit verschillende vormen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) of exposuretherapie. In cognitieve gedragstherapie leer je om negatieve gedachten en overtuigingen die paniekaanvallen triggeren, te herkennen en te vervangen door positievere en realistischere gedachten. Exposuretherapie richt zich op het geleidelijk blootstellen aan de situaties of triggers die angst veroorzaken, zodat je leert om er beter mee om te gaan.

Een professionele hulpverlener kan je ook helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Ze kunnen je begeleiden bij het implementeren van de andere stappen in dit stappenplan en je voorzien van waardevolle tools en technieken om paniekaanvallen te overwinnen.

Onthoud dat het zoeken van professionele hulp geen teken van zwakte is, maar juist een teken van moed en zelfzorg. Het kan een grote stap zijn om hulp te vragen, maar het kan een wereld van verschil maken in je herstelproces. Wees niet bang om de nodige ondersteuning te zoeken en geef jezelf de kans om te groeien en te genezen met de hulp van een professional.

Zelf aan de slag met het overwinnen?

Natuurlijk zijn er ook ontzettend goede manieren om zelf aan de slag te gaan met het overwinnen van jouw angst- en paniekaanvallen. Zo heb ik het programma van breinfijn gevolgd. Een programma van 6 maanden wat aan de hand van persoonlijke begeleiding mij enorm heeft geholpen. Benieuwd naar dit programma? Lees dan hieronder meer. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *